Kornea

Pterjium

Pterjium nedir?

Yunanca “küçük kanat” anlamına gelen pterjium halk arasında “gözde et büyümesi” , "gözde et beni" veya "gözde kuş kanadı" şeklinde bilinir. Bu hastalık gözün beyaz kısmı üzerindeki zar tabakaya ait (konjonktiva) damar ve bağ dokusunun anormal bir şeklilde büyüyerek, saydam kornea tabakası üzerine ilerlemesiyle ortaya çıkar. Sarı beyaz renkte ufak bir tepecik şeklinde ortaya çıkan ilk haline "pinguekula" adı verilir. Genellikle gözün buruna yakın beyaz kısmında ve göz kapağı aralığında oluşmaya başlayan bu dokunun zamanla göz bebeğine doğru ilerlediği gözlenir.

Pterjium neden olur?

Pterjium sıklıkla açık havada güneşin ultraviyole ışınlarına ve tozlu – kuru ortamlara maruz kalanlarda görülür. Birçok hastada ailevi bir yatkınlık söz konusudur. Kronik kirpik iltihabı – blefariti ve göz kuruluğu olanlarda da pterjiuma sık olarak rastlanır.

Pterjium her iki gözde de görülebilir ancak bulaşıcı bir hastalık değildir.

Pterjium ilaç tedavisi var mı?

"Pterjium için damla" hastaların ve hekimlerin pterjiumun ilerlemesini durdurmak için kullandıkları ilk tedavi yöntemidir. Göz yüzeyinin kurumasını engelleyecek tedbirler almak ve yüzeyde oluşan iltihaplanma ataklarını damla tedavisiyle düzeltmek hastalığın seyrini yavaşlatır. UV blokajlı güneş gözlüklerinin kullanımı da pterjiumun ilerlemesini yavaşlatır. Pterjium bazı kişilerde göz yaşının da azalmasıyla sık sık kızarır, kanlanır ve iltihaplanabilir. Kullanılacak damla tedavisi veya ilaç enjeksiyonları kızarıklığı yatıştırılabilir ancak kanat şeklindeki kitle görüntüsü geçmez.

Pterjium ameliyatı

                Pterjium görmeyi tehtid edebilecek şekilde korneaya ilerlediğinde veya hastayı kozmetik olarak rahatsız ettiğinde cerrahi bir operasyonla tedavi edilir.Pterjium ameliyatı, hastalığın nüks etme riskinin yüksek olması ve daha şiddetli bir şekilde tekrarlama olasılığı nedeniyle önemlidir. Tekrarlama ve komplikasyon riskini azaltmak ve cerrahi sonrası hızlı ve konforlu bir iyileşme dönemi için "Kornea ve Oküler Yüzey Hastalıkları" konusunda uzman ve mikrocerrahi tecrübesi olan bir hekim seçmek önemlidir.

Pterjium ameliyatı nasıl yapılır

       

Genellikle damla – lokal anestezi ile ameliyat mikroskobu altında yaklaşık yarım saatlik bir operasyonla pterjium temizlenir. Pterjiumun tekrarlama riskini azaltmak için mutlaka diğer göz kapak altı bölgesinden sağlam otogreft dokusu alınarak nakledilmelidir. Bazı durumlarda amniyon zarı nakli de uygulanabilir.

Pterjium temizlendikten sonra sağlıklı otogreft dokusu kendiliğinden eriyen dikişler veya dikişsiz bir şekilde doku yapıştırıcıları kullanılarak yerleştirilir. Tekrarlamış ve iki hatta üçüncü kez ameliyata olacak pterjium hastalarında cerrahiyle birlikte nüks riskini azaltacak ilaçlar ameliyat esnasında kullanılabilir.

Pterjium ameliyatı sonrası

Ameliyattan sonra göz bir gece kapalı kalır. Ertesi gün kontrolü yapılır ve koruyucu damla tedavisi başlanır. Ameliyat olan gözde birkaç gün kanlanma, batma ve sulanma olabilir. Kısa bir istirahat dönemi sonrası hastalar normal hayatına dönebilir.

Lazerle pterjium tedavisi

Pterjium lazer tedavisi için henüz uygun bir hastalık değildir. Başarılı bir pterjium ameliyatı tecrübeli, sabırlı ve detaycı bir el işçiliği ile gerçekleşir.

 

Online
Randevu
Randevu Alın

Güncel Haberler

Diyabet Hastalarında Katarakt Daha Erken ...

Göz muayenesi ...

Detayları Okuyun
Video
Galeri
İnceleyin
Bilimsel
Yayınlar
İnceleyin
Kornea Detaylar için tıklayın Lazer Ameliyatı Detaylar için tıklayın Katarakt Detaylar için tıklayın Yakın Gözlüğü Tedavisi Detaylar için tıklayın

Dr. Sönmez ile iletişime geçin

captcha